Evenemang
Hoten mot demokrati och yttrandefrihet lyfts ofta som centrala problem i samtidsdebatten. Finns det risk att begreppen stelnar till tomma paroller när vi är så eniga om både hotbild och motgift? Och är vi verkligen överens om vad vi menar med begreppen demokrati och yttrandefrihet? Vad är det för kunskap som ska förmedlas och vilka sätt att yttra den är egentligen demokratiska?
Läs merÄr fakta samma sak som sanning? Hur kan forskning om litteratur, medier och sakprosa rusta oss i striden mot desinformation?
Läs merSamtal mellan Kim Silow Kallenberg, docent i etnologi vid Södertörn högskola och ledamot i Humtank, och David Brax, senior utredare vid nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet.
Läs merI höst fyller Humtank 10 år, och det firas fredagen den 20 september på Kulturhuset (Foajé 3) i Stockholm. Det blir en eftermiddag fylld av diskussioner om humaniora och humanistisk kunskap i samhället
Läs merNästan halva jordens befolkning deltar i politiska val under 2024. I många av dessa val är humanistiska frågor centrala – om identitet, kultur, religion och språk. Hur kan man förstå ”supervalåret 2024”?
Läs merTill försvar för demokratin och i kampen mot totalitära krafter hävdar vi samstämmigt kunskap, likvärdighet i skolan och tillgång till adekvata läromedel. Enigheten i hotbild och motgift gör att begreppen får tala för sig själva. Men vad innebär egentligen demokrati och kunskap i skolans sammanhang?
Läs merHögskolepolitikens stora utmaning är att förutse behovet av strategiska satsningar och fatta snabba beslut. Samtidigt ska lärosätena både formulera egna styrkeområden och förhålla sig till styrsignaler och uppdrag. Men hur skapar vi bäst starka forskningsmiljöer, och vilka är humanioras bidrag?
Läs mer