Humtankpriset

Samhället behöver humanistiska kunskaper. Humaniora behöver nå ut i samhället. Därför utdelar tankesmedjan Humtank årligen Humtankpriset till akademiker som på ett förtjänstfullt sätt bidragit med viktiga humanioraperspektiv i samhällslivet.

 

2024 års Humtankpris

Mottagaren av 2024 års Humtankpris är Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid KTH.

 

Sverker Sörlin har gjort mångåriga och mångsidiga insatser för att föra fram humanioras betydelse i samhället. Hans forskning och aktiva deltagande i offentligheten har lämnat stora avtryck såväl på policy som på debatter om humanioras samhällspotential och demokratiska betydelse. Sörlin är en förgrundsgestalt inom svensk humaniora, och få kan matcha bredden och djupet av hans insatser för humaniora över tid.

Sverker Sörlin är verksam som professor i miljöhistoria vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Som akademisk miljöbyggare har han länge varit drivande inom integrativ humaniora, där han blivit en viktig röst för forskning om klimat och miljö i gränslandet mellan humaniora och andra vetenskapsområden. Han har också varit tongivande inom svensk forskningspolitik och den kunskapspolitiska debatt som omgärdar humaniora, bland annat som ledamot i ett antal statliga forskningsberedningar samt i Klimatpolitiska rådet.

Sörlin har även varit central för idéutvecklingen av Humtank. Den bok som Sörlin skrev tillsammans med Anders Ekström år 2012, Alltings mått: Humanistisk kunskap i framtidens samhälle, tog nämligen ut kursen för Humtanks tidiga arbete och programmatiska inriktning. Betoningen på en offensiv humaniora, ofta verksam i gränsområden, kom att bli viktig för Humtanks strävan att knyta humanistisk kunskap till angelägna samhällsfrågor.

Enligt Humtank är Sverker Sörlin en omistlig röst för värdet av bildning och humanioraperspektiv i samhällslivet, och vi är glada över att kunna uppmärksamma honom detta jubileumsår.

 

Prisutdelningen ägde rum i samband med evenemanget Humaniora i tiden då Humtank firade 10-årsjubileum. Sörlins tacktal är publicerat i form av ett inlägg på Humtankar.

 

 

Tidigare pristagare

Klicka på namnen för att läsa motiveringarna.

2023: Annelie Bränström-Öhman

2022: Lars Strannegård

2021: Magnus Bremmer

2020: Kungliga biblioteket

2019: Jonna Bornemark

2018: Lisbeth Larsson och Maria Sjöberg

2017: Ida Östenberg

2016: Mohammad Fazlhashemi

2015: Sharon Rider