Humtanks närvaro på Bokmässan 2018

En av årets stora kulturella händelser närmar sig och Humtank har som vanligt ett program med aktuella ämnen att ta del av.

Torsdag 27/9
10.05-10.20, Forskartorget 
En ljusnande framtid för humaniora
I två nya rapporter analyserar tankesmedjan Humtank hur arbetslivsanknytning och nya utbildningsformer påverkar humanistens framtida samhällsroll. Resultaten visar att humanisters generiska kompetenser behöver synliggöras såväl inom som utanför akademin.
Med: Anna Sofia Rossholm och Isak Hammar 
 
11.00-11.45 Norstedts förlag
Bergman och skrivandets dämon
Ingmar Bergman var en skrivande människa som ständigt författade manus, pjäser, böcker, artiklar, dagböcker, brev och andra meddelanden till omvärlden. Paradoxalt nog misstrodde han språket, i synnerhet det skrivna.
Med: Anna Sofia Rossholm, Jan Holmberg och Kerstin Brunnberg
 
12.00-12.20 Lunds universitets monter
Från studier till arbete
Ny rapport från tankesmedjan Humtank om arbetslivsanknytning i dagens humaniorautbildning.
Med: Anna Sofia Rossholm, Isak Hammar
 
Torsdag kl. 15.00-15.20 Linnéuniversitetets monter
Vad är hemligheten bakom Ingmar Bergmans kreativitet?
Boken Ingmar Bergman och den lekfulla skriften handlar om hur Bergman arbetar fram sina berättelser från anteckningar till färdiga manus. Författaren Anna Sofia Rossholm menar att nyckeln till Bergmans kreativa skrivande är lekfullheten. Leken finns i skrivandets nu, i inlevelsen med påhittade karaktärer och i glidningar mellan fiktion och verklighet.
Med: Anna Sofia Rossholm
 
Fredag 28/9
12.30-12.50 Lunds universitets monter
Humaniora i förändring
Digital humaniora, tvärvetenskapliga program och distanskurser har förändrat humaniora – men hur? Ny rapport från Humtank.
Med: Anna Sofia Rossholm, Isak Hammar och Roine Viklund
 
13.00-13.20 Linnéuniversitetets monter
Göra film istället för att skriva uppsats? Milleniebarnen börjar högskolan
Hur kommer högskolans skriftkultur påverkas när en generation som växt upp med youtube och ipads börjar högskolan? Hur kommer pedagogik och undervisning i media förändras? Och kan milleniebarnens kunskap tillvaratas och integreras i högskolans praxis?
Med: Anna Sofia Rossholm och Beate Schirrmacher
 
Dessutom bjuder Humtank kl. 15.00-17.00 på fredagen in till panelsamtalet ”Humanisternas marknad – ett panelsamtal om utbildning och arbete för framtidens humanister” på närliggande Göteborgs universitet (sal T302 på Gamla Hovrätten). Medverkande i panelen är Ida Östenberg, Anders Ekström och Fanny Forsberg Lundell.
I anslutning till detta viktiga samtal kommer även årets Humtankpris att delas ut.