Kunskap i samverkan: Humtankpristagare Mohammad Fazlhashemi

Det är med stolthet vi presenterar mottagaren av Humtankpriset 2016: Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi, Uppsala Universitet. 

I regeringens forskningsproposition som presenterades i måndags föreslås att samverkan ska ges en betydligt högre status som indikator för resurstilldelning. Den fråga som hänger i luften är emellertid hur Regeringen kommer att definiera denna samverkan. Vi vill därför gärna påminna beslutsfattare och allmänhet om det nyligen utdelade Humtankpriset, som uppmärksammar den sortens forskningskommunikation vi anser utgöra en central aspekt av samverkansuppdraget. Juryn, bestående av Kay Glans, Ulrika Knutson, Robert Weil, och Humtanks Roine Viklund, motiverar valet av pristagare på följande sätt:

Med djupa kunskaper, mod och ödmjukhet är Mohammad Fazlhashemi en oumbärlig röst i den offentliga debatten om islam, islamism och islamofobi, om tro och vetande. I tider av tilltagande faktaresistens och lögn personifierar han den humanistiska kunskapens betydelse för samhällsklimatet. Utan kombinationen av historisk vetenskap och humanism har vi dåliga redskap för att förstå vår samtid och bemästra framtiden.

Humtanks Fanny Forsberg Lundell fick chansen att intervjua årets pristagare och intervjun kan ni ta del av här:

 

Och lite bilder från prisceremoni och vimmel.

Fjolårets pristagare Sharon Rider berättar att Humtankpriset gett henne nya kanaler för att kommunicera sin forskning.

ULRIKA KNUTSON presenterar JURYNS MOTIVERING.

_10a3795

_10a3817

MOTTAGARE AV HUMTANKPRISET 2016: mohammad Fazlhashemi.

Robert Weil med årets pristagare Mohammad Fazlhashemi.

 

_10a3964

_10a3923

_10a3903

_10a3891

_10a3858

_10a3832

_10a3835